Cataracta prin agenți fizici (Nucleara, Calorica)

Numeroși agenți fizici, acționând asupra cristalinului, pot produce prin diferite mecanisme patologige opacifierea acestuia, după un timp variabil de la data iradierii; tulburările depind de cantitatea, intensitatea, timpul de expunere și natura radiațiilor.

Cataracta calorica

Survine după expunerea la raze infraroșii (sticlarii, topitorii, sudorii, etc). Ea începe la polul posterior al cristalinului sub formă de plaje floconoase, strălucitoare, care s-ar datora unui proces de coagulare și aglutinare al proteinelor cristaliniene; alteori se observă o exfoliere lamelară a cristaloidei anterioare.

Cataracta electrica

Apare după o electrocutare (fulger, curent de înaltă tensiune) și se manifestă prin apariția de opacifieri arciforme, dispuse concentric, în vecinătatea ecuatorului sau ca o opacifiere cupuliformă posterioară, cu reflexe sclipitoare subcapsulare, care se datorează unei tulburări a permeabilității capsulei.

Cataracta prin radiatii ionizante

Se datoreaza expunerii la raze X, gamma, beta, neutroni etc.

Ea este situată mai ales la nivelul polului posterior, fiind formată din granulații mici, albicioase, subcapsulare care devin din ce în ce mai dense și se înconjoară de vacuole, iar ulterior invadeaza tot cristalinul. Ele apar ca o consecință a lezării zonei germinative a epiteliului subcapsular, care va produce fibre anormale.

La copil cataracta apare foarte rapid dupa iradiere; fetusul este și mai sensibil încât o radioscopie a abdomenului unei femei însărcinate în primul trimestru, poate determina apariția unei cataracte.

Consultati lista de preturi pentru a afla cat costa tratamentul sau operatia de cataracta!