Cataracta traumatică (directa, indirecta)

Cataracta traumatică survine în urma unui traumatism ocular perforant (cauza directă) sau neperforant (cauza indirectă).

1.  Cataracta traumatică directă este consecința unui traumatism cu un agent vulnerant (cuțit, foarfece, cui, corpi străini, etc), care a perforat capsula cristaliniană, urmat de pătrunderea umorii apoase (UA) în masa cristalinului și îmbibarea acestuia. Opacifierea cristalinului este în raport cu lărgimea plăgii capsulare. Din cauza intumescenteii cristaliniene sau a invadării camerei anterioare (CA) cu mase lenticulare, se poate produce blocarea unghiului de filtrație a UA, ce are ca urmare apariția unui glaucom secundar urmat de dureri periorbitare, reacție ciliară, creșterea tensiunii intraoculare.

Cataracta traumatică poate fi însoțită și de alte leziuni endoculare concomitente (iris, corp ciliar, coroida, retină). Dacă agentul vulnerant a fost septic, pot surveni procese inflamatorii irido-ciliare (iridociclita).

FIG1

2.  Cataracta traumatică indirectă este consecița unei contuzii a ochiului sau a regiunilor osoase învecinate (rebordul orbitar, masivul malar etc), care aparent nu au lezat cristaloida. Cataracta poate apărea sub diferite forme: opacități subcapsulare  diseminate, nodular, punctuate, în pânză de păianjen, stelare, în rozetă sau o opacifiere totală a cristalinului.

Ele survin ca o consecintă a îmbibației fibrelor cristaliniene, probabil ca urmare a modificărilor permeabilității capsulare sau datorită unei exudații subcapsulare ce produce o opacifiere locală a fibrelor. Cataracta traumatică indirectă poate fi însoțită de alte leziuni endoculare (rupturi coroidiene, dezlipire de retină, etc.)

Cataracta traumatică se mai poate întâlni în arsurile corneei provocate de agenți caustici (acid clorhidric, etc), înțepături de albină, paraziți ai cristalinului (filarie), corpi străini oxidabili (cataracta siderotica sau calcozica).

FIG2

Tratamentul cataractei traumatice este chirurgical. El constă în tratamentul plăgii perforante și a procesului infecțios, iar după stingerea acestuia în extracția cristalinului opacifiat. In caz de glaucom secundar se intervine imediat evacuându-se masele cristaliniene opacifiate. In cataractele contuzive se va face extracția cristalinului opac.

Consultati lista de preturi pentru a afla cat costa tratamentul sau operatia de cataracta!