Cataracta Complicata / Endocrina Patologica (alte cauze)

Apar datorită unei tulburări a metabolismului cristalinian, de cauza generală sau locală.

A. CATARACTA PATOLOGICĂ DE CAUZĂ GENERALĂ 

Aceasta cataractă complicata are la origine o afecțiune generală sau o intoxicație, survenită la o persoană de vârstă variabilă. Într-un număr mare de cazuri s-ar datora unei disfuncții a glandelor endocrine.

1. CATARACTA ENDOCRINĂ este bilaterală și evoluează în același strat de fibre, astfel se disting mai multe tipuri:
* Cataracta diabetică – este bilaterală, apare la diabeticii tineri și are o evoluție rapidă spre maturitate, îmbrăcând diferite forme; ea se prezintă sub formă de fulgi de zapadă sau sub formă de opacități noroase, localizate în straturile anterioare și posterioare. S-ar datora modificării presiunii osmotice la nivelul segmentului anterior (diminuarea presiunii osmotice a umorii apoase (UA) și creșterea celei cristaliniene) și acidozei (prin activarea unor enzime proteolitice cristaliniene);
* Cataracta prin hipoglicemie– se caracterizează prin opacități lamelare, localizate între fibrele transparente;
Cataracta tetanica  sau paratireopriva – se mai manifestă prin opacități subcapsulare posterioare, adesea policrome. Tratamentul cu dihidrotachisterina iradiata dă bune rezultate în aceste forme;
Cataracta miotonica  din boala lui Steinert – afecțiunea se caracterizează prin tulburări musculare, asociate cu tulburări endocrine, digestive și respiratorii; cataracta se prezintă sub două forme: opacități tip Fleischer (puncte albicioase, cenușii, dispuse într-o stea situate sub capsula posterioara) sau de tip Vogt (puncte albicioase, cenușii, cu sediul în straturile corticale anterioare ale cristalinului). Adesea  aceste opacități punctiforme sunt policrome, cu timpul catarcata devine totală, bilaterală.

2. CATARACTELE DERMATOGENE  sau sindermatotice – survin în diferite afecțiuni cutanate (neurodemita, sclerodermie, prurigio diatezic, eczema cronice). Ar fi vorba de un proces patologic ce intereseaza simultan pielea și cristalinul, ambele derivate din ectodermul primitiv.  Cataractele  sindermatotice sunt bilaterale, survin la persoanele tinere iar opacitățile se localizează subcapsular. Se întâlnesc mai frecvent următoarele forme:

a) Cataracte atopice – apar la persoane de 18-30 ani, suferind de o dermatoza (eczema) cronica și se manifestă prin opacități centrale ale capsulei anterioare, sub forma de ecuson, stea sau scut.
b) Sindromul Rothmund– se caracterizează printr-o cataractă în farfurioara posterioră, policroma, asociata cu o poikilodermie generalizată, s-a semnalat asocierea acestei forme cu leziuni corneene de tip keratita buloasa;
c) Sindromul Werner – apare la varsta de 15-20 de ani, printr-un aspect îmbătrânit, cu sclerodermie, ulcerații torpide ale membrelor inferioare, tulburări endocrine, se manifestă ca o catarcată sub forma de opacități subcapsulare anterioare și posterioare.
Cataracta în mongoloism (sindromul Down sau trisomia 21) – se caracterizează prin opacități acriforme, dispuse în jurul nucleului fetal.
Cataracta galactosemica– este bilaterală și începe prin opacități corticale profunde, completate de apariția de vacuole, înainte de a ajunge la o opacifiere totală; ea poate fi reversibilă daca se administreaza un tratament precoce (regim fără galactoza, cu excluderea laptelui și a derivațiilor săi, etc.)
Catarcatele toxice – sunt bilaterale și încep sub capsula anterioară. Ele survin în intoxicații cu ergotamina (prin făina care conține secară cornuta), dinitrofenol (conținut în diferite medicamente administrate în curele de slăbire), corticosteroizi (după administrarea îndelungată pe cale generală), clorpromazina (utilizată ca neuroleptic). Se pot întâlni cataracte produse de instilații de miotice (pilocarpina, etc.)
Catractele patologice de cauze diverse. Se mai întâlnesc catarcate în boli infecțioase (febra tifoidă, variola, parotidita epidemică, holera) tulburări de nutriție (foamete, război), boala lui Takayasu (sindromul fără puls), etc.

 B. CCATARACTELE PATOLOGICE DE CAUZA LOCALĂ (CATARACTA COMPLICATA)

Acestea sunt consecința unor afecțiuni oculare grave (iridociclite subacute recidivante, oftalmie simpatica, heterocromia irisului, coroidite și cronice, retinopatie pigmentara, dezlipire de retină, miopie forte, glaucom, pseudoexfoliere capsulară, etc.). Cel mai  adesea tulburarea începe la polul posterior, sub forma unor opacități floconoase, subcapsulare, dispuse în rozetă, cu o sclipire particulara policroma și care invadează progresiv tot cortexul (cataracta coroidiană). Se întâlnește, deasemenea, mult mai rar și o forma nucleară (miopie, retinite, glauco, etc). Unele dintre aceste îmbraca un aspect particular.
Cataracta cu pseudoexfoliere capsulară – boală degenerativă, de origine uveala, se manifestă printr-o cataractă nucleară, atrofie difuza iriana, prezența de depozite fine dintr-o substanța albicioasă, dispusă sub formă de particule de margine uveala a irisului, în unghiul camerular și pe cristaloida anterioară, unde formează un inel sau disc cu marginile festonate la periferie, vizible dupa midriaza, boala se complică cu hipertonie în peste 50% din cazuri.

FIG3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Catracta din heterocromia lui Fuchs – afecțiune degenerativă uveala, ce se caracterizează prin heterocromie iriana, precipitate pe fața posterioară a corneei dar fără sinechii, cataracta coroidiana, de obicei unilaterala, hemoragie filiforma după puncția camera anterioară. Ea ar fi produsă de o leziune a simpaticului cervical.

HETEROCROMIE