Corioretinita seroasă centrală (CRSC)

Bărbații tineri (20-50 ani), stresați, pot face o boală gravă a ochilor numită corioretinită seroasă centrală (CRSC).
Boala afectează tipic bărbații tineri cu tipul A de personalitate, stresași, fumători.Ce se întâmplă?
Etiologia bolii nu este cunoscută dar se pare ca există o congestie a circulatiei coroidoretiniene cu ischemia retinei, hiperpermeabilitate, acumulare de lichid subretinian, decolare de epiteliu pigmentar retinian și decolare de retină senzorială.

Care sunt simptomele?
Scădere a vederii centrale unilateral, creșterea hipermetropiei la un ochi, metamorfopsie (vedere deformată în centru), scotom pozitiv central.

Cum aflăm dacă avem această afecțiune?
Diagnosticul este clinic: oftalmologul verifică acuitatea vizuală cu cei mai buni ochelari, se măsoară tensiunea intraoculară, se face un test Amsler, se pun picături de dilatat pupila și se face fundul de ochi. Investigațiile necesare sunt reprezentate de OCT macular (tomografia retinei) și angifluorografia retiniană. Aceste investigații ne arată dacă este un punct de fugă sau mai multe (dacă este o singură zona din retină afectată sau sunt mai multe).
În clinica de oftalmologie Laser Vision Med din Constanța se pot face toate aceste investigații.

Care este tratamentul?
80% din pacienții afectați de această boală recapătă acuitatea vizuală spontan în 1-6 luni, uneori peste 6 luni. Unii din pacienți au nevoie de tratament medicamentos sau laser.
În Clinica de Oftalmologie Laser Vision Med din Constanța se pot face injecții cu substanțe ce duc la vindecarea bolii și fotocoagulare laser verde a punctului de fugă (zona în care lichidul părăseste vasele de sânge și se revarsă sub retină).

 
corio1
 
corio1
 
corio1