Glaucom – Dr. Cucu Bogdan-Ion

glaucom

 

  • Definiție:

Glaucomul este un termen care descrie un grup de boli caracterizate prin distrugerea progresivă a fibrelor nervului optic, nerv care este responsabil de transmiterea informațiilor de la ochi la creier. Se produce astfel restrângerea treptată a câmpului vizual și, în final, se poate ajunge la orbire.

  • Tipuri de glaucom:

Există mai multe tipuri de glaucom. Glaucomul primitiv cu unghi deschis este cea mai frecventă formă de glaucom, fiind responsabil de peste 90% din cazurile de glaucom.
Alte forme de glaucom sunt reprezentate de glaucomul primitiv cu unghi închis, glaucomul congenital. Există și forme de glaucom secundar altor afecțiuni, traumatisme locale sau apărut ca efect advers în urma unor tratamente.

  • Frecvența bolii:

La nivel mondial se estimează un număr de bolnavi de glaucom între 65 și 105 milioane, dintre care 10% sunt deja în stadiul de orbire bilaterală. În România nu există statistici oficiale.
Extrapolând datele de la nivel european, putem aproxima numărul de bolnavi din România, ca fiind de aproximativ 140.000, dintre care 132.000 de bolnavi cu glaucom primitiv cu unghi deschis.

  • Mecanism de producere:

Medicii și cercetătorii nu cunosc încă exact care este cauza care produce glaucomul. Boala se asociază, de cele mai multe ori, cu o presiune crescută în ochi, cauza fiind acumularea în exces a unui fluid numit umoare apoasă. Umoarea apoasă este un lichid transparent produs în permanență în interiorul ochiului care are scopul de a scălda și hrăni ochiul.
La un ochi sănătos, acest lichid este produs și eliminat din ochi în proporții aproximativ egale. Astfel se menține o presiune constantă în interiorul ochiului, numită presiune intraoculară (PIO). Presiunea intraoculară este considerată normală atunci când valoarea ei este între 10 și 21-22 mm Hg.
La pacienții cu presiune intraoculară crescută ochiul continuă să producă umoare apoasă, dar este incapabil să o elimine cu un debit normal. În timp, această presiune intraoculara crescută poate deteriora nervul optic, ceea ce duce la pierderea treptată a vederii. Dacă presiunea intraoculară nu scade, se poate ajunge chiar la orbire.
Nu toți cei cu presiune intraoculară mai mare de 21-22 mmHg au sau vor dezvolta glaucom.

  • Factori de risc:

Medicii oftalmologi au ajuns la concluzia că anumite persoane au șanse sporite de a face glaucom. Este vorba despre persoane care:
• Au peste 40 ani
• Au rude de sânge cu glaucom
• Se știu cu presiune intraoculară crescută
• Suferă de:
* diabet zaharat
* hipertensiune arterială
* hipotensiune arterială
* dureri de cap de tip migrenos
* sindrom Raynaud
• Sau au miopie avansată
Deși există și tipuri de glaucom fără presiune introculară crescută, principalul factor de risc pentru glaucom este reprezentat de presiunea intraoculară crescută.

  • Stabilirea diagnosticului:

Diagnosticul de glaucom este relativ simplu și nu implică investigații neplăcute pentru pacient. Dificultatea majoră este reprezentată de faptul ca glaucomul nu are simptome aproape de loc până în momentul când vederea este mult afectată. Astfel, marea majoritate a pacienților sunt diagnosticați în faze avansate ale bolii când, în ciuda tratamentului corect efectuat, evoluția către orbire este greu de oprit.
Pentru a stabili diagnosticul, medicul oftalmolog apelează la 4 teste simple:
• Măsurarea presiunii intraoculare
• Examinarea papilei nervului optic
• Examinarea unghiului de drenaj (este necesară pentru stabilirea tipului de glaucom: cu unghi închis sau deschis, deoarece modalitățile terapeutice pot fi diferite)
• Examinarea câmpului vizual (stabilește în ce măsură este afectată capacitatea pacientului de a vedea; în mod caracteristic, în glaucom se produce o îngustare a câmpului vizual dinspre periferie către centru).
Din datele rezultate în urma acestor investigații, medicul poate stabili diagnosticul de glaucom, tipul acestuia și cât de avansată este boala.

TRATAMENTUL GLAUCOMULUI

Nu există medicamente capabile să vindece glaucomul în sensul că vederea pierdută prin glaucom nu poate fi redată. Toate medicamentele utilizate în prezent în tratarea glaucomului reușesc să oprească sau să întârzie agravarea bolii prevenind astfel apariția orbirii. Ele fac acest lucru prin scăderea PIO, indiferent de forma de glaucom, cu presiune intraoculara crescută sau nu.
De aceea, diagnosticarea la timp a bolii, atunci când vederea nu este mult afectată este esențială!
Cele mai multe medicamente pentru glaucom se prezintă sub forma de picături pentru ochi. Dacă picaturile de ochi nu pot reduce suficient presiunea intraoculara, se recurge la alte alternative terapeutice disponibile. Acestea pot include tratamentul laser sau chiar tratamentul chirurgical. Uneori poate fi necesară aplicarea picăturilor și după tratamentul cu laser sau chirurgical, pentru reducerea suplimentară a presiunii intraoculare.

Se poate vindeca glaucomul?
Glaucomul este o boală progresivă care durează toata viața și nu se cunoaște nici un tratament care să-l vindece. Orice pierdere a vederii care s-a produs înainte de diagnosticarea glaucomului și începerea tratamentului este ireversibilă. Vestea bună este că majoritatea medicamentelor pentru glaucom sunt eficiente în reducerea PIO, tinând astfel sub control glaucomul.
Este foarte important ca pacienții să meargă regulat la control la medicul oftalmolog, astfel încât presiunea intraoculară și afectarea câmpului vizual să poată fi monitorizate, deoarece glaucomul se poate agrava fără ca pacientul să-și dea seama. De asemenea, este foarte important ca tratamentul prescris sa fie urmat consecvent.

În concluzie, glaucomul nu ar trebui să reprezine o problemă pentru nimeni. Cu tratament corect, orice persoană care suferă de glaucom poate duce o viața normală și activă, fără riscul de a orbi.

Echipa LASER VISION MED a fost prezentă la evenimentul organizat de Societatea Romana de Glaucom (SRG) în perioada 13 – 15 martie 2013, la Centrul de Conferinte din cadrul Hotelului Ramada din Sibiu

conferinta