Laser Vision Med la al 5-lea Congres Internațional de Controverse în Oftalmologie, LISABONA 2014

Lisabona

 

DR.CUCU BOGDAN-ION

Lisabona

Dacă tot am fost la un congres de oftalmologie menit să dezlege unele din controversele din această specialitate, să enumerăm câteva concluzii:

A. CHIRURGIA CATARACTEI

1. Este laserul în femtosecunde util în operația de cataractă?
– în momentul de față nu prezintă nici un avantaj în operația de cataractă, din contră crește timpul unei astfel de intervenții, crește foarte mult costul operației și aduce unele complicații pe care un chirurg experimentat le evită.
2. Cristalinele acomodative (care trebuie să dea vedere atât la distanță cât și la citit și semidistanță – calculator, prin folosirea unei proprietăți a ochiului numită acomodație) s-au dovedit nefuncționale în timp.
3. Cristalinele multifocale dau vedere după operația de cataractă atât la aproape cât și la distanță depinzând de neuroadaptare.

B. CHIRURGIE REFRACTIVĂ

1. Cea mai folosită metodă este LASIK (peste 80% din chirurgii de chirurgie refractivă din lume folosesc această metodă), mai puțin de 20% din chirurgia refractivă este deținută de PRK.
2. Peste 75% din chirurgii care operează prin metoda LASIK preferă microkeratomul în detrimentul laserului cu femtosecunde.

C. RETINA

1. În edemul macular din retinopatia diabetică atât agenții antiVEGF (AVASTIN) cât și corticosteroizii injectați intravitrean au efect, majoritatea participanților fiind de acord însă ca agenții antiVEGF sunt de preferat datorită riscului scăzut de efecte adverse. Corticosteroizii intravitrean sunt utili doar în cazuri selecționate. Laserul crește efectul atât la injectarea de Avastin cât și la injectarea de corticosteroizi.
2. În edemul macular din tromboza venoasă retiniană este de preferat injectarea de agenți antiVEGF, doar în cazurile rezistente se indică injectarea de corticosteroizi.
3. În obstrucțiile acute arteriale retiniene injectarea de rtPA poate duce la complicații majore.

D. NEUROOFTALMOLOGIE
Corticosteroizii în nevrite pot avea consecinte dezastroase.

E. UVEITE
Imnuosupresia în uveite cronice este utilă pentru a putea aduce „perioade de liniște” la un nivel al tratamentului corticosteroid minim, practic lipsit de fenomenele adverse redutabile ale dozelor mari. Atenție la agenții alchilanti – sunt de evitat.