LASERUL în oftalmologie

Unde folosim radiația laser în oftalmologie și unde nu o folosim.

  • CATARACTA

Cataracta se operează cu ultrasunete prin tehnica numită facoemulsificare. Se încearcă în prezent construirea unui laser în femtosecunde care să poată înlocui aparatele cu ultrasunete dar în acest moment acest lucru nu este posibil. Proiectul este de viitor. Ceea ce se poate face în prezent cu laserul cu femtosecunde în operația de cataractă un chirurg cu experiență face în mult mai puțin timp și cu mult mai puține reacții adverse pentru ochi.
Clinica de oftalmologie Laser Vision Med din Constanța este dotată cu cel mai modern aparat de facoemulsificare, CENTURION, ce reprezintă cea mai nouă tehnologie din lume, cu precizie maximă în operația de cataractă.
Lansat oficial în luna octombrie 2013 la cel mai important congres european de oftalmologie, Congresul Societății Europene de Cataractă și Chirurgie Refractivă de la Amsterdam, sistemul oftalmologic inovator pentru chirurgia oculară reprezintă cea mai nouă tehnologie din lume în operația de cataractă. Pacientii clinicii de oftalmologie Laser Vision Med din Constanța beneficiează de avantajele acestui sistem din noiembrie 2013. Dr Cucu Bogdan-Ion are în acest moment cea mai mare experiență din țară în folosirea acestui aparat cu cele mai multe operații de cataractă efectuate după lansarea oficială a acestuia.

  • CHIRURGIA REFRACTIVĂ (reducerea dioptriilor)

Reducere dioptriilor se face cu ajutorul laserului.
Clinica de oftalmologie LASER VISION MED din Constanța este dotată cu cea mai nouă generație a Laserului cu Excimeri: Alcon WaveLight. Acest laser este produs la cele mai înalte standarde de calitate în ceea ce privește siguranța și precizia. Laserul cu excimeri a fost introdus pentru prima dată în SUA și ulterior în Europa în urmă cu 20 de ani și a devenit în scurt timp un mare progres în tratamentul viciilor de refracție. Studiile arată că în prezent peste 98% din pacienți văd mai bine în urma acestei proceduri și 99% din pacienți au recomandat procedura prietenilor lor.
În chirurgia refractivă se mai folosește și laserul în femtosecunde în tehnica Lasik (pentru creerea flap-ului cornean) și în managementul pacienților cu astigmatism. Majoritatea chirugilor ce practică chirurgia viciilor de refracție folosesc totuși microkeratomul în efectuarea acestui capacel cornean.

  • BOLILE RETINEI (bolile fundului de ochi)

Retinopatia diabetică, trombozele vasculare retiniene, dezlipirea de retină și alte afecțiuni retiniene beneficiează de aportul laserului în tratament prin procedeul numit fotocoagulare retiniană. Se produce o distrucție controlată a retinei utilă în astfel de cazuri. Clinica de oftalmologie Laser Vision Med din Constanța deține cel mai avansat laser fotocoagulator, Pure Point (Alcon/SUA). Fotocoagularea retinei cu acest laser se se poate face atât din exteriorul cât și din interiorul ochiului (endofotocoagulare – în operațiile vitreoretiniene).

  • GLAUCOMUL

Glaucomul beneficiează de tratament laser.
În glaucomul prin închiderea unghiului iridotomia, o gaură creată cu laserul la baza irisului, reprezintă tratamentul de elecție.
În glaucomul cu unghi deschis se folosește o tehnică prin care se lărgesc canalele prin care lichidul din interiorul ochiului poate ieși mai ușor fără să mai ducă la creșterea presiunii – trabeculoplastie laser.
Clinica de oftalmologie Laser Vision Med din Constanța este dotată atât cu laserul fotodistruptor Nd YAG3000 cât și cu laserul fotocoagulator Pure Point de la firma Alcon/SUA.

  • OPACIFIEREA CAPSULEI POSTERIOARE

După operația de cataractă o mare parte din pacienți dezvoltă o opacifiere a suportului pe care a fost fixat cristalinul artificial. Aceasta se tratează foarte ușor (câteva secunde) cu ajutorul laserului fotodisruptor.
Clinica de oftalmologie Laser Vision Med din Constanța este dotată cu laserul fotodistruptor Nd YAG3000 – Alcon(SUA).

ALTE AFECȚIUNI ALE OCHIULUI  – Nu beneficiează de tratament laser!