Laserul în RETINOPATIA DIABETICĂ

Retinopatia diabetică reprezintă o afecțiune gravă dată de diabet la nivelul ochiului. Vasele mici ale retinei suferă modificări în diabet cu slăbirea peretelui ceea ce duce la scurgeri de lichid și sânge în straturile retinei dar și preretinian (în cavitatea vitreeana). Boala se poate complica cu apariția teritoriilor retiniene ischemice (se obstruează vasele mici iar zone de retină rămân fără aport nutrițional). Aceste zone secretă factori de creștere (VEGF) pentru noi vase (vase de neoformație) ce nu sunt fiziologice și care se pot sparge (hemoragie vitreană= hemoftalmus), pot trage de retină până la dezlipire tracțională de retină sau pot bloca canalele de scurgere ale lichidului intraocular ducând la creșterea tensiunii la nivelul ochiului (glaucom neovascular). Aceste complicații dacă nu sunt prevenite sau tratate pot duce la ORBIRE.

Tratamentul laser se adresează retinei ischemice ducând la prevenirea formării factorilor de creștere neovasculară. Laserul mai este folosit pentru diminuarea cantității de lichid din straturile retiniene (edem macular diabetic).
Clinica de oftalmologie LASER VISION MED din Constanța este dotată cu cel mai versatil laser fotocoagulator – PURE POINT/ ALCON (SUA), laser folosit în tratamentul retinopatie diabetice atât prin fotocoagulare retiniană din exteriorul ochiului cât și în interiorul ochiului (endoocular) în chirurgia vitreo-retiniană.
Pe lângă tratamentul laser în Clinica de oftalmologie LASER VISION MED se fac tratamente pentru retinopatia diabetică prin injectare de substante anti-VEGF și corticosteroizi în cavitatea vitreană.
La Congresul de Controverse în Oftalmologie – COPHY de la Lisabona din martie 2014 consensul a fost ca folosirea laserului în formele avansate de retinopatie diabetică duce la oprirea evoluției bolii și reprezintă unul din tratamentele complicațiilor.
Tratamentul pentru formele avansate ale retinopatie diabetice constă într-un mix al metodelor enumerate (fotocoagulare retiniană laser, injectare intravitreană de agenți anti-VEGF-Avastin, injectare intravitreană de corticosteroizi și chirurgie vitreoretiniana – chirurgia retinei).

retinopatie_diabetica_1

retinopatie_diabetica_1

retinopatie_diabetica_1

retinopatie_diabetica_1

retinopatie_diabetica_1

retinopatie_diabetica_1

retinopatie_diabetica_1

retinopatie_diabetica_1

retinopatie_diabetica_1