fbpx Skip to content

Ce este ambliopia - ochiul leneș?

Ambliopia este o condţie în care ne confruntăm cu o vedere mai slabă a unui ochi, sau uneori chiar a ambilor ochi, situaţie ce apare în primii ani de viaţă şi se datorează unei disfuncţii în relaţia dintre ochi şi creier.
Ambliopia prezintă un element caracteristic şi anume neîmbunătăţirea acuităţii vizuale prin corecţia optică adecvată a unui viciu de refracţie existent, sau prin tratarea unei cauze structurale. De exemplu rezolvarea chirugicală a unei cataracte congenitale la o vârstă prea înaintată, deşi va determina eliminarea obstacolului din axul visual, ochiul acela, în ciuda metodelor terapeutice folosite, rămâne tot ‘‘leneş’’.

De ce apare ambliopia?

Ambliopia, cunoscută şi ca ‘’ochiul leneş’’ are multiple cauze:
-de departe, cea mai frecventă cauză este strabismul (cei 2 ochi nu sunt perfect aliniaţi).
-anizometropiile (cei doi ochi au dioptrii diferite), astfel va exista şi o diferenţă a calităţii imaginilor provenite de la cei doi ochi, iar ochiul cu dioptria mai mică sau mai aproape de zero va fi ochiul cu vederea cea mai bună, celâlalt ochi în schimb, va avea tendinţa să rămână mai slab, adică ambliop.
-deprivarea de la stimuli, aici fiind incluse toate situaţiile care presupun existenţa unui obstacol în calea transmiterii informaţiei vizuale către retina, cum se întâmplă în cataracta congenitala sau ptoza palpebrală congenitală (când pleoapa superioară este căzută şi nu permite ochiului respectiv să perceapă imaginile).
În toate aceste cazuri, unul dintre cei doi ochi devine ‘’dominant’’ şi suprimă imaginea transmisă de ochiul congener iar creierul este cel care şterge informaţia venită de la ochiul leneş, iar dacă această condiţie persistă, ochiul mai slab, nefiind folosit la adevăratul potenţial se va ambliopiza (rămâne leneş permanent).
Ce se poate face pentru a trata ambliopia si a preveni apariţia ochiului leneş?
În primul rând, cel mai important este diagnosticul timpuriu şi iniţierea tratamentului specific pentru a restabili vederea ochiului “leneş”.

Când ar trebui iniţiat tratamentul ambliopiei la un copil?

Cu cât mai devreme cu atât mai bine. La o varstă mică avem avantajul plasticităţii care ne va permite să remodelăm calitatea vederii unui copil. După vârsta de 8- 9 ani, atunci când perecepţia vizuală s-a format, este mai greu să intervenim să remodelăm şi să avem reuşite susţinute în tratamentul ambliopiei.

Cum putem trata ambliopia?

Pentru a trata ambliopia primul pas esenţial este tratamentul cauzelor determinante:
-ochelarii sunt frecvent prescrişi pentru a corecta viciile refracţie sau pentru a ajuta la alinierea ochiilor.
-rezolvarea chirurgicală a strabismului, atunci când metodele non-chirurgicale de tratare a strabismului nu produc o ameliorare. Chirurgia potenţează tratamentul ambliopiei pentru că odata aliniaţi cei doi ochi şi restabilit paralelismul acestora, ochii pot să lucreze mai bine împreună.
-exerciţiile oculare ortoptice pot fi de asemenea recomandate fie înainte, fie după operaţia de strabism, pentru a corecta atât acuitatea vizuală cât şi stereoscopia (vederea în spaţiu), care frecvent lipseşte la copii cu strabism. Ele pot îmbunătăţii focalizarea şi motilitatea oculară.
-utilzarea ocluzorului, acoperirea ochiului mai bun forţând ochiul leneş să lucreze şi să recupereze. Portul ocluzorului poate să aibă o durată de la câteva săptămăni, până la câteva luni de zile,în funcţie de progresele obţinute. Ocluzia reprezintă tratamentul gold-standard în ambliopie.
-penalizarea are acelaşi scop ca şi ocluzorul şi presupune utilizarea unor coliruri ce înceţoşează vederea ochiului bun, pentru ca funcţia vizuală să fie preluată de ochiul considerat mai slab.
Ce se întâmplă dacă ambliopia rămâne netratată?
Dacă nu este tratat la timp, un ochi ambliop, nu v-a mai dezvolta niciodată o acuitate vizuală bună. Ochiul rămâne leneş toată viaţa.

Câţi oameni prezintă ambliopie?

Se estimează că aproximativ 2-3% din populaţia generală suferă de ambliopie.

Câteva sfaturi de urmat atunci când pacienţii noştrii se confruntă cu diagnosticul de ambliopie

Sunt sfaturi mai ales pentru parinţii, deoarece ei vor conduce tratamentul după ce copilul cu un ochi ambliop pleacă din cabinetul oftalmologului.

Explică
Dacă vorbim despre un copil suficient de mare,rolul părintelui este să îi explice acestuia consecinţele apărute prin nerespectarea planului de tratament şi problemele vizuale cu care se poate confrunta toată viaţa.

Ocluzoarele speciale
Copii adoră să fie speciali aşa că ocluzorul lui poate fi personalizat, colorat frumos, pictat, decupat. Copilul trebuie să fie încurajat să participe într-o astfel de activitate distractivă şi să-şi decoreze ocluzorul.

Documentaţi-vă
Medicul are responsabilitatea să vă informeze, să vă raspundă la întrebări şi împreună cu părinţii să găsească soluţii pentru traterea copilului cu ambliopie. Dar este important ca şi părintele să parcurgă materiale despre ambliopie, să se informeze, deoarece cunoaşterea oferă întodeauna controlul problemei.
Cheia succesului în tratamentul ambliopiei este complianţa şi de aceea medicii clinicii Laser Vision Med vă vor răspunde la întrebări cu disponibilitate, întrucât ne dorim sa constrium o relaţie specială cu pacienţii noştrii, fie ei mari sau mici din dorinţa de a obţine cele mai bune rezultate in tratamentul problemelor oftalmologice.

Câteva semne ce trădează probleme oftalmologice la copii

Dacă unul sau mai multe din aceste semne apar la copilul dumneavoastră prezentaţi-vă la oftalmolog!

Cum arată ochii copilului

-nu sunt într-o poziţie tocmai firească, priveşte bine cu un ochi, însă celălalt se duce spre nas,în sus, jos sau în exterior, priveşte cruciş.
-pleopele sunt roşii, mai edemaţiate sau cu cruste pe marginea liberă.
-ochii par lacrimaţi, sau roşii, ori se trezeşte cu pleoapele lipite.

Ce face copilul şi v-a atras atenţia

-inchide unul din ochi sau chiar îl acoperă cu mâna.
-clipeşte mai des sau strange din ochi.
-apleacă pe o parte capul sau ridică barbia mai sus.
-are probleme când citeşte, acuză oboseală la activităţile şcolare, durere de cap, sau stă foarte aproape de obictele pe care vrea să le vadă.

De luat aminte că un copil poate avea o problemă oculară chiar dacă nu acuză nimic, sau fără să prezinte un semn neobişnuit, de aceea este recomandat ca toţi copii să facă un consult oftalmologic de rutină, începând cu vârsta de 3-4 ani, sau mai devreme dacă părinţii observă ceva anormal.

E important screening-ul vederii la un copil?

S-a demonstrat că există copii mai predispuşi să prezinte sau să dezvolte afecţiuni oculare cu atât mai mult atunci când se descriu unii din factorii de risc enumeraţi
-copilul s-a născut prematur,
-există antecedente în familie de afecţiuni oculare; părinţii poartă ochelari, au avut cataractă congenitală, strabism si ambliopie sau tumori oculare.
-copilul a suferit un traumatism ocular, chiar şi minor.
-copilul este diagnosticat cu diabet zaharat de tip 1, are probleme articulare sau anumite malformaţii congenitale.

Rolul consultaţiei oftalmologice este de a evalua structura globului ocular dar şi a funcţiei vizuale şi de a stabili şi restabili starea de sănătate a ochilor.