Glaucomul este un grup de afecțiuni oculare în care nervul optic se deteriorează, de obicei datorită creșterii presiunii intraoculare.
Acest nerv transmite semnale de la ochi la creier pentru a produce imaginea pe care o vedem. Atunci când un număr semnificativ de fibre nervoase sunt deteriorate, câmpul vizual lateral (periferic) se îngustează progresiv, până când în cele din urmă toată vederea se pierde. Pierderea vederii cauzată de glaucom este permanentă.
Glaucomul este a doua cauză de orbire la nivel mondial. În România se estimează că există mai mult de 150.000 de cazuri de glaucom.
Cu toate acestea, dacă este diagnosticat devreme și este început tratamentul, pierderea vederii poate fi prevenită.
Tratamentul glaucomului este de obicei medicamentos și constă în administrarea unor picături oculare, care țin eficient sub control tensiunea intraoculară. Dacă picăturile de ochi nu pot reduce suficient presiunea intraoculara, se recurge la alte alternative terapeutice disponibile. Acestea pot include tratamentul laser sau chiar tratamentul chirurgical. Uneori poate fi necesară aplicarea picăturilor și după tratamentul cu laser sau chirurgical, pentru reducerea suplimentară a presiunii intraoculare.
La persoanele cu vârstă până în 40 de ani și nu numai, este necesară repetarea acestei măsurători după folosirea unor picături, adică se efectuează refractometrie cu cicloplegie.
Scopul utilizării picăturilor este acela de a determina adevăratele dioptrii, înlăturându-se, pentru o scurtă perioada de timp, reglajele efectuate de musculatura ochiului.
După aceste picături, pentru câteva ore, este dificilă vederea la aproape, iar la distanță apare fotofobie (lumina supără). Efectul durează câteva ore și nu este indicat să conduceți.