Skip to content

Oftalmologie pediatrică

Diagnosticul și tratamentul precoce sunt vitale pentru multe afecțiuni oculare pediatrice. Orice afecțiune oculară depistată în timpul controalelor de sănătate de rutină, cum ar fi cele efectuate de către medicul de familie, ar trebui luată în serios și efectuat rapid un control oftalmologic complet.

Debutul multor probleme oculare este posibil să apară încă de la o vârstă mică, pre-școlară, de aceea este atât de importantă depistarea lor precoce, deoarece ele sunt afecțiuni care, prin prevenție și tratament, permit o dezvoltare normală a capacității vizuale a copiilor.

Când este recomandat ca un bebeluş sau copil să facă primul control oftalmologic?

Un copil este în continuă creștere, la fel și ochiul care se dezvoltă permanent iar printr-o examinare anuală putem surprinde acele modificări funcționale sau structurale ale ochilor și astfel  să intervenim la timp pentru a le trata.

În primii ani de viață, consultul oftalmologic al  bebelușilor poate să pară o provocare, pentru că specific acestei vârste este că ei nu pot sta locului, își pierd repede interesul, nu pot răspunde testelor clasice cu acele litere-cifre de la panou, cunoscute poate de părinți, însă există pentru evaluarea lor oftalmologică o serie de metode şi tehnici  baby friendly.

Primul control

Cum examinăm bebelușul

Medicul pune câteva întrebări legate de naștere, evoluția sarcinii, antecedente în familie de afecțiuni oculare iar în tot acest timp cel mic stă în brațele unuia dintre părinți și se familiarizează cu ce este în jurul lui.

Medicul este atent cum bebelușul urmărește și fixează cu fiecare ochi în parte, anumite obiecte și nu reacționează neplăcut dacă i se acoperă pe rând câte un ochișor.

Reflexul fotomor direct și consensual.

cu un aparat portabil, un autorefractometru PLUSOPTIX ținut la o distanță de 1 m, aparat ce emite sunete si atrage atenția copilului pentru a-l fixa cu privirea pentru câteva secunde. Este de menționat că această măsurătoare este doar orientativă pentru dioptria copilului și decelează diferențe mari de dioptrie între cei doi ochi, vicii importante de refracție însă nu ține cont de acomodație (capacitatea celor mici de ascunde valori uneori mari ale dioptriei) astfel fiind necesară și o măsurătoare după administrarea unor picături de diagnostic.

Examenul fundului de ochi cu pupila dilatată, urmărind aspectul nervului optic, al regiunii centrale, maculare, a vaselor de sânge retiniene și al periferiei retiniene. Picăturile în examinarea oftalmopediatrică sunt absolut necesare pentru a exclude această acomodație și a permite examenul fundului de ochi în detaliu.

La copii de vârstă mai mare se vor face suplimentar testele de vedere binoculară, fuziune și stereoscopie și testarea acuității vizuale la optotip cu semne si simboluri adresate vârstei lor.

Suntem aici

contact

program