fbpx Skip to content

Ce este și care sunt simptomele cataractei

Cataracta este o afecțiune oftalmologică frecventă, cauzată în special de înaintarea în vârstă, de aceea este diagnosticată în principal la persoanele de peste 60 de ani.

Atunci când ai cataractă, cristalinul – adică lentila naturală a ochiului ochiului – care, în mod normal este flexibil și transparent, devine încețoșat, se opacizează, împiedicând lumina să pătrundă pentru a forma imaginea pe retină.

Cataracta nu este dureroasă iar la început nu provoacă modificări sesizabile ale vederii, însă s-ar putea să observi aceste semne și simptome timpurii ale cataractei:

Severitatea simptomelor variază de la o persoană la alta însă, în general, simptomele cataractei se agravează în timp, dacă aceasta este lăsată netratată. Simptomele unei cataracte avansate includ:

Tratamentul cataractei

Dacă suferi de cataractă, trebuie să știi că aceasta se poate trata.

La început, când cataracta este în stadiu incipient, va fi de ajuns să porți ochelari și va trebui periodic să îi înlocuiești, în funcție de cât de afectată este vederea. Va veni însă momentul în care schimbarea ochelarilor nu va mai fi de folos – este momentul în care trebuie să iei în considerare operația de cataractă.

 

Singurul tratament al cataractei este îndepărtarea chirurgicală a cristalinului natural opacifiat și înlocuirea lui cu un cristalin artificial.

 

La clinica Laser Vision Med, ajutăm mii de pacienți în fiecare an să își recapete vederea prin operația de cataractă. Utilizăm cele mai moderne tehnici și cele mai sofisticate aparate laser existente la ora actuală. Acest lucru, combinat cu o foarte mare experiență a chirurgilor noștri, face că intervenția chirurgicală să fie pentru pacient extrem de ușoară, fiind urmată de o vindecare rapidă, ce nu necesită îngrijiri speciale după operație.

Dr. Cucu Bogdan

Specialist în chirurgia cataractei
peste 3000 de operații realizate anual

Programează o consultație

Sună acum și stabilește o consultație, iar medicul specialist
îți va oferi toate detaliile de care ai nevoie

Cum decurge operația

În clinica Laser Vision Med utilizăm tehnica numită facoemulsificare, cu ajutorul echipamentelor laser de ultimă generație (Infinity/ Centurion/ Alcon/ SUA).

Această tehnică presupune efectuarea unei incizii foarte mici (2.2 mm-1.8 mm) și introducerea unui instrument de dimensiunea unui vârf de stilou conectat la un aparat extrem de performant pentru a desprinde, fragmenta și îndepărta cristalinul opacifiat, cu ajutorul ultrasunetelor.

După îndepărtarea particulelor cristalinului, un nou cristalin artificial este introdus și poziționat în capsula naturală a lentilei.

Există o serie de opțiuni disponibile pentru înlocuirea cristalinului – cristalinul pe care îl alegi va influența dacă vei mai avea nevoie de ochelari pentru anumite activități după operație. Medicul oftalmolog va discuta despre avantajele și dezavantajele fiecărui tip de lentilă și te va ajuta să îl selectezi pe cel potrivit pentru nevoile tale.

Avantajele tehnicii de facoemulsificare sunt incontestabile: incizia este foarte mică (2.2 mm-1.8 mm), nu sângerează, nu necesită sutură, nu determină astigmatism post-operator și se cicatrizează foarte repede, împiedicând astfel posibilele infecții postoperatorii.

Intervenția se realizează ambulator, nu necesită spitalizare și este foarte rapidă – operația durează 5-10 minute, se efectuează doar cu anestezie locală cu picături, fără injecție, iar post-operator nu necesită pansament, chiar din prima zi.

Pacienții noștri mulțumiți:

Tot ce trebuie să știi despre operația de cataractă:

Operația de cataractă nu doare

Operația de cataractă nu doare. Pentru anestezie se folosesc picături (fără injecții) iar pacienții nu simt niciun disconfort.

În clinica Laser Vision Med operația de cataractă se efectuează utilizând cele mai moderne tehnici și cele mai sofisticate aparate existente la ora actuală. Acest lucru, combinat cu o foarte mare experiență a chirurgilor noștri, face că intervenția chirurgicală să fie pentru pacient extrem de ușoară, fiind urmată de o vindecare rapidă, ce nu necesită măsuri speciale postoperatorii, din partea acestuia.

dr.cucu-operatie-cataracta
clinica-21m1

10 minute și vezi din nou

Prin stăpânirea perfectă a tehnicii operatorii de către chirurgii noștri, intervenția pentru cataractă prin facoemulsificare cu implant de cristalin artificial foldabil durează  aproximativ 10-15 minute.

Pregătirea pentru operație presupune mai multe operațiuni: pacientul este îmbrăcat în echipament steril, se efectuează consultul medical general și anamneza generală de către medical anestezist, toaleta locală oculară, picături de dilatat pupila, etc. Ulterior se efectuează anestezia locală, cu picături. 

Pregătirea preoperatorie poate însuma un timp de până la 2-3 ore, de aceea recomandăm, atât pacienților cât și însoțitorilor, să își rezerve suficient timp în ziua operației.

Operația de cataractă nu necesită pregătiri speciale

Operația de cataractă este foarte ușoară pentru pacient și nu necesită pregătiri speciale.

Noi recomandăm ca, în ziua operație, să mănânci ceva ușor, să bei lichide ca într-o zi obișnuită și să porți îmbrăcăminte confortabilă, care să nu incomodeze la gât.

NU se consumă nici un fel de băuturi alcoolice în ziua operației!

Doamnelor le recomandăm să nu își prindă părul în coc la spate, care ar incomoda la poziția culcat, de pe masa de operație, nici bijuterii masive, de asemenea incomode. De asemenea, este interzis machiajul ochilor în ziua operației.

Este foarte important să fii însoțit de o rudă(prieten/cunoștință), care să te conducă acasă, după operație.

LVM - 244.rsz
Salon

Ce ai de făcut după operație

Operația de cataractă este foarte ușoară pentru pacient și nu necesită spitalizare. După operația de cataractă, vei pleca de la Clinică fără pansament steril pe ochiul operat.
Înainte de a merge acasă, vei primi o mapă cu instrucțiunile postoperatorii pe care trebuie să le respecți până la vindecarea operației și ți se va explica administrarea tratamentului cu picături pe care va trebui să îl urmezi. Tot acum vei primi protocolul operator cu eticheta cristalinului.

Acasă, vei sta cât mai liniștit, vei putea privi la televizor și te vei odihni. E de preferat să nu dormi pe partea ochiului operat, în prima noapte post operator. În cazul puțin probabil în care vei resimți dureri, puteți lua un analgezic de tipul Algocalminului, sau echivalente.

Programează o consultație

Sună acum și stabilește o consultație, iar medicul specialist
îți va oferi toate detaliile de care ai nevoie

Cât costă operația de cataractă

Costul operației este influențat în principal de tipul de cristalin artificial ce va fi implantat.

Înainte de operația de cataractă sunt necesare câteva investigații: biometrie, microscopie speculară- numărare de celule endoteliale, ecografie oculară. Ulterior, vei decide, împreună cu medicul chirurg, tipul de cristalin artificial potrivit pentru nevoile tale.

CHIRURGIA CATARACTEI
PREȚ
Investigații necesare pentru operația de cataracta: biometrie, microscopie speculară- numărare de celule endoteliale, ecografie oculară
200 lei
Cataracta prin facoemulsificare cu implant de cristalin hidrofil artificial foldabil, asferic, monofocal
2.700 lei/ ochi
Cataracta prin facoemulsificare cu implant de cristalin hidrofob artificial foldabil, asferic, monofocal (ALCON AcrySofSA)
3.200 lei/ ochi
Cataracta prin facoemulsificare cu implant de cristalin artificial foldabil, acrylic, asferic, monofocal cu filtru galben (Alcon AcrySof IQ)
3.600 lei/ ochi
Cataracta prin facoemulsificare cu implant de cristalin artificial foldabil, acrylic, asferic monofocal cu filtru galben Alcon AcrySof toric (pentru corectarea astigmatismului)
4.500 lei/ ochi
Cataracta prin facoemulsificare cu implant de cristalin artificial foldabil, acrylic, asferic multifocal cu filtru galben Alcon AcrySof ReSTOR/ PANOPTIX NATURAL
6.500 lei/ ochi
Cataracta prin facoemulsificare cu implant de cristalin artificial foldabil, acrylic, asferic multifocal cu filtru galben Alcon AcrySof ReSTOR toric / Pan Optix Natural Toric (pentru corectarea astigmatismului)
7.500 lei / ochi
Facoemulsificare fără implant de cristalin
2.000 lei/ochi
Implant secundar tip IRIS CLAW
2.500 lei/ochi
Implant secundar suturat la scleră
3.300 lei/ochi
Implant inel de tensionare a sacului cristalinian
600 lei/ochi
Spalare hifema
1.400 lei/ ochi
Sutura plaga corneeana, corneosclerală post traumatica
1.800 lei/ochi