fbpx Skip to content

Operația de cataractă - Informații pentru pacienți

În clinica Laser Vision Med operația de cataractă se efectuează după cele mai moderne tehnici și cu cele mai sofisticate aparate existente la ora actuală. Acest lucru, combinat cu o foarte mare experiență a chirurgilor noștri, face că intervenția chirurgicală să fie pentru pacient extrem de ușoară, fiind urmată de o vindecare rapidă, ce nu necesită măsuri speciale postoperatorii, din partea acestuia.

Totuși, câteva informații și instrucțiuni pe care le considerăm utile, le vom împărtăși pacienților noștri pentru a fi respectate înainte și după operație.

Instrucțiuni pentru pacienți

O dată venit la consultație în vederea unei operații de cataractă, pacientului i se completează o fișă de examinare oftalmologică, în care vor fi incluse și măsurătorile necesare (biometrie, microscopie speculară, ecografie, etc.), se stabilește tipul de cristalin artificial cel mai potrivit pacientului, după care se programează operația: pacientul primește o programare scrisă cu data și ora operației, precum și un exemplar din aceste instrucțiuni scrise.

Există și situația în care pacientul nu poate veni de două ori, și la consultație și la operație – vine de la mare distanță de Constanța, e greu deplasabil din motive medicale, sau prezintă diverse situații de forță majoră – în aceste cazuri, pacientul se programează prin telefon, atât la consultație, cât și la operație, ambele efectuându-se în aceeași zi.

Trebuie să ducă o viață normală, să se alimenteze normal, să-și continue activitățile zilnice normale, până în ziua operației.

Trebuie să-și ia tratamentul general, pentru alte afecțiuni, în continuare, ca și când nu ar urma să se opereze; acest tratament se ia inclusiv în ziua operației (NU trebuie întrerupt tratamentul antihipertensiv, sau cel antidiabetic, etc.). Nici unul din aceste tratamente nu influențează operația, nici evoluția postoperatorie, deci nu trebuie întrerupt.

Pacientul mănâncă ceva ușor, poate bea lichide ca într-o zi obișnuită, se îmbracă cu ceva ușor, care să nu incomodeze la gât. NU se consumă nici un fel de băuturi alcoolice în ziua operației! Doamnelor nu se recomandă părul strâns în coc la spate, care ar incomoda la poziția culcat, de pe masa de operație, nici bijuterii masive, de asemenea incomode. Se interzice machiajul ochilor în ziua operației.
Este obligatoriu ca pacientul să vină însoțit la operație, și mai ales, să plece însoțit de o rudă/ prieten /cunoștință, care să-l ducă acasă.

Prin stăpânirea perfectă a tehnicii operatorii de către chirurgii noștri, intervenția pentru cataractă prin facoemulsificare cu implant de cristalin artificial foldabil durează  aproximativ 10-15 minute.

Pregătirea pentru operație presupune mai multe operațiuni: pacientul este îmbrăcat în echipament steril, se efectuează consultul medical general și anamneza generală de către medical anestezist, toaleta locală ocular, picături de dilatat pupila, diverse perfuzii după caz etc. Ulterior se efectuează anestezia locală, cu picături. 

Pregătirea preoperatorie poate însuma un timp de până la 2-3 ore, de aceea recomandăm, atât pacienților cât și însoțitorilor, să își rezerve suficient timp în ziua operației.

Pacientul pleacă de la Clinică fără pansament steril pe ochiul operat.
De asemenea, la plecarea de la operație, pacientul sau aparținătorii acestuia, primesc o mapă cu instrucțiunile postoperatorii pe care trebuie să le respecte până la vindecarea operației și se explică administrarea tratamentului cu picături cu ele în față.

Tot acum va primi protocolul operator cu eticheta cristalinului.

Acasă, pacientul stă cât mai liniștit, poate privi la televizor și se odihnește. E de preferat să nu doarmă pe partea ochiului operat, în prima noapte post operator.

Dacă are dureri, ceea ce este puțin probabil, poate lua un analgezic de tipul Algocalminului, sau echivalente.

Tipuri de cristaline artificiale

  • CRISTALINE ARTIFICIALE MULTIFOCALE
    au rolul de a vă asigura un spectru complet de vedere, clară, atât la vederea la distanță cât și la vederea de aproape și în orice punct între acestea.
  • CRISTALINELE ARTIFICIALE TORICE (PENTRU CORECTAREA ASTIGMATISMULUI)
    sunt recomandate pacienților cu astigmatism corneean. Aceste cristaline oferă o vedere clară la distanță, reducând dependența de ochelari. Unii pacienți vor trebui să poarte în continuare ochelari pentru activități de citit sau de lucru la calculator.
  • CRISTALINE ARTIFICIALE MONOFOCALE ASFERICE
    au un sigur punct de focalizare și oferă o vedere clară la distanță. Deși vederea este îmbunătățită, unii pacienți trebuie să poarte ochelari pentru vederea la aproape/ sau la distanță.

Suntem aici

contact

program