fbpx Skip to content

Ce este cataracta?

Cataracta este o afectiune oftalmologica data de opacifierea cristalinului ce determina scaderea progresiva a vederii. Cataracta poate fi congenitala, traumatica, metabolica sau dobandita(data de varsta). Cataracta poate fi motivul pentru care culoriile devin sterse, obictele nu mai sunt clar percepute sau ochelarii nu mai sunt eficienti.Datorita scaderii progresive a vederii sau incetosarea acestei, pacientul este nemultumit de vederea sa si incearca in zadar schimbarea ochelarilor.

Cataracta se diagnosticheaza usor prin prezentarea la un consult oftalmologic de rutina, prin examinarea de catre oftalmolog a polului anterior ocular cu biomicroscopul. Odata diagnosticata cataracta, se pot utiliza si alte teste pentru a estima gradul de avansare a bolii: acuitatea vizuala, sensibilitatea la contrast, vederea de noapte, vederea color etc. De asemenea, trebuie efectuate si alte examinari oftalmologice pentru a depista eventuale boli (glaucomul, degenerescenta maculara etc.)

Cauze

Inaintarea in varsta reprezinta cea mai importanta cauza de aparitie a cataractei. Medicamentele (ex.:cortizonul), mediile toxice, bolile sistemice (ex.:diabet), traumatismele, expunerea la raze ultraviolete si nu in ultimul rand ereditatea sunt factori ce pot influenta sau determina aparitia cataractei.

Tratamentul cataractei

Singurul tratament al cataractei este indepartarea cristalinului natural opacifiat si inlocuirea lui cu un cristalin artificial.

Tehnica utilizata in clinica LASER VISION MED in interventia chirurgicala a catarcatei este de facoemulsificare. Interventia se realizeaza ambulator si foarte rapid (operatia dureaza 5-10 minute), cu anestezie locala (numai cu picaturi, fara injectie) si fara pansament (din prima zi, postoperator).

Procedeeul de facoemulsificare, presupune practicarea unei incizii foarte mici (2.2 mm-1.8 mm) si introducerea unui instrument de dimensiunea unui varf de stilou conectat la un aparat extrem de performant pentru a desprinde, fragmenta si indeparta cristalinul opacifiat cu ajutorul ultrasunetelor, avand urmatoarele avantaje: incizia este foarte mica (2.2 mm-1.8 mm), nu sangereaza, nu necesita sutura, nu determina astigmatism postoperator si se cicatrizeaza foarte repede, impiedicand astfel posibilele infectii postoperatorii.

In clinica LASER VISION MED operatia de cataracta se efectueaza cu aparate de facoemulsificare de ultima generatie (INFINITY/ALCON / SUA).

Tipuri de cristaline artificiale

În cadrul clinicii LASER VISION MED se folosesc cele mai modern tipuri de cristaline artificiale, foldabile (pliabile), asferice, multifocale, torice avand filter de protecție pentru razele ultraviolete.

  • CRISTALINE ARTIFICIALE MULTIFOCALE au rolul de a va asigura un spectru complet de vedere, clara, atat la vederea la distanta cat si la vederea de aproape si in orice punct intre acestea.
  • CRISTALINELE ARTIFICIALE TORICE (PENTRU CORECTAREA ASTIGMATISMULUI) sunt recomandate pacientilor cu astigmatism corneean. Aceste cristaline ofera o vedere clara la distanta, reducand dependent de ochelari. Unii pacienti vor trebui sa poarte in continuare ochelari pentru activitati de citit sau de lucru la calculator.
  • CRISTALINE ARTIFICIALE MONOFOCALE ASFERICE au un sigur punct de focalizare si ofera o vedere clara la distanta. Desi vederea este imbunatatita, unii pacienti trebuie sa poarte ochelari pentru vederea la aproape/ sau la distanta.

Complicatii postoperatorii

Ca la orice interventie chirurgicala exista si riscuri, foarte rar vitale: intraoperator pot aparea incidente: hemoragii, lezarea corneei, ruptura capsulei posterioare,etc. Postoperator: opacifierea capsule posterioare ce poate fi tratata cu laser,hipertonie oculara tranzitorie stapanita medicamentos, inflamaţii, infecţii, endoftalmita.

Investigatii necesare

Investigatiile necesare pentru depistarea cataractei sunt: acuitatea vizuala, examen biomicroscopic al polului anterior, examinarea fundului de ochi, biometrie(masurarea puterii dioptrice a cristalinului), ecografie oculoorbitara, microscopie speculara( singurul examne care arata daca ochiul rezista operatiei de cataracta).