fbpx Skip to content

Chirurgia refractiva (Operatie Lasik)

Termenul Chirurgie Refractiva se refera la reducerea dioptriilor cu ajutorul laserului cu excimer, prin remodelarea formei corneei. Datorita chirurgiei refractive cu laser, milioane de oameni se bucura deja de independenta fata de ochelari si/sau lentile de contact crescandu-le astfel calitatea vietii.

Clinica LASER VISION MED este dotata cu cea mai noua generatie a Laserului cu Excimer Alcon Wave Light. Laserul dispune de cele mai inalte standarde de calitate, fiind fabricat in conditii extrem de stricte in ceea ce priveste siguranta si precizia.

Cele mai cunoscute interventii chirurgicale sunt LASIK (LASER ASSISTED IN SLTU KERATOMILEUSIS) si PRK( PHOTOREFRACTIVE KERATECTOMY).

LASIK si PRK sunt metodele cele mai lipsite de riscuri!

PRK (photorefractive keratectomy) sau fotokeratectomia refractiva -se bazeaza pe fotoablatia tesutului corneean anterior in zona optica; se realizeaza o remodelare a suprafetei de ordinul micronilor.

Efectul corector se bazeaza pe aplatizarea curburii anterioare a corneei. Aproximativ 10 micrometri din ablatie corecteaza 1D a miopiei. Hipermetropia se corecteaza prin ablatia periferica. Pentru corectia astigmatismelor, profunzimea ablatiilor poate fi asimetrica si depinde de meridianul pe care dorim sa-l aplatizam. Laserul se aplica numai pe partea anterioara a corneei timp de 30-60 secunde.

LASIK (laser in situ keratomileusis)- Este o autogrefa refractiva, lamelara, ce permite corectia prin aplatizarea curburii corneene anterioare. Se realizeaza o keratectomie lamelara, respectiv indepartarea straturilor anterioare ale corneei, se aplica laser, apoi grefonul se repune la loc. Prezinta mai multe riscuri decat LASEK (PRK).

Inainte de interventia cu laser medicul va efectua o examinare amanuntita a ochiului, in vederea stabilirii grosimii corneei si a gradului deficientei dumneavoastra de vedere. Medicul va stabili cat de potrivit\a sunteti pentru acest tratament pe baza descrierii dumneavoastra personale, a stilului de viata si a asteptarilor.

Tratamentul cu laser se efectueaza in trei etape:

In prima etapa medicul efectueaza un “ capacel” in stratul superior al corneei.
In urmatoarea etapa medicul va va ruga sa va concentrate vederea asupra unei lumini verzi. Atunci incepe tratamentul propriu-zis cu laser.
Etapa finala consta in readucerea la loc a “capacelului” unde adera complet si actioneaza ca un bandaj natural. In final vi se vor administra picaturi oftalmice cu antibiotic pentru prevenirea infectiei.


DUPA TRATAMENT veti putea privi in jurul dumneavoastra cu o acuitate vizuala crescuta. Timp de cateva ore dupa tratament puteti avea senzatia de corp strain in ochi si sensibilitatea oculara la lumina si lacrimare. Imediat postoperator, pacientilor li se aplica lentile de contact terapeutice, timp de 2-3 zile. Vor purta ochelari de soare pentru protectie si vor urma tratament topic cu antiinflamatorii steroidiene si nesteroidiene, cicatrizante corneene, etc.

Cine poate beneficia de acest tratament?

  • Persoane cu vârsta peste 20 ani – refracția oculară să fie stabilă (mai ales în cazul miopiilor)
  • Persoanele care vor să renunțe la ochelari sau lentile de contact.
  • Pacienții nu trebuie sa aibă alte afecțiuni sistemice (reumatism articular acut, diabet zaharat, LES, leucemii, limfoame sau alte neoplazii, etc.) Persoanele care au purtat lentile de contact, vor intrerupe portul lor cu 1-2 saptamani inainte de operatie.

Atentie! Acuitatea vizuala obtinuta postoperator nu va depasi acuitatea vizuala maxima ce poate fi obtinuta cu cea mai buna corectie cu ochelari.

Cine nu poate beneficia de acest tratament?

  • Femeile însărcinate
  • Persoanele cu probleme de cornee, persoane cu keratoconus
  • Persoane cu cataracta
  • Persoane ce au refractia instabilă (care s-a schimbat cu mai mult de 0.5 dioptrii in ultimul an )
  • Persoane care au probleme cu colagenul sau boli legate de imunitate cum ar fi SIDA , lupus , etc

Riscurile tratamentului

Chirurigia refractivă a ochiului este o procedura medicală. Ca in orice asemenea procedură, pot exista anumite riscuri asociate. Inainte de a lua o decizie trebuie sa analizati cu atentie riscurile si beneficiile. In prima luna pacientii vor evita expunerea la soare, aburi, fum, machiaj, efort fizic excesiv.

Pentru metodele LASEK si PRK, complicatiile ce pot apare sunt rare, constand in: vindecare lenta a epiteliului corneean, “haze” (ceata) cornean si halouri, dificultate la vederea nocturna sau la lumina puternica, regresia corectiei refractive. Infectiile oculare sunt extrem de rare, fiind dependente de respectarea unei igiene riguroase de catre pacient.

In concluzie, operatia de scadere a dioptriilor cu laser prin metodele LASIK si PRK are o rata foarte mare de succes, cu risc minor de complicatii ulterioare. Recuperarea totala, postoperatorie este variabila, putand dura pana la cateva luni. Pe termen lung, in marea majoritate a cazurilor, evolutia postoperatorie este favorabila.