Ce este glaucomul?
Este o afectiune cronica a ochilor care se manifesta prin cresterea presiunii intraoculare, afectarea nervului optic si diminuarea vederii pana la orbire. Netratat duce la cecitate(orbire). aici definitia conform Wikipedia
Persoanele cu glaucom manifesta simptome de creștere a tensiunii intraoculare și scădere a acuității vizuale. Glaucomul poate însă exista și când presiunea este normală. De asemeni, sunt frecvente cazurile de presiune intraoculară mărită (temporar), fără să se fi declanșat afectiunea de glaucom. Pierderea câmpului vizual asociat glaucomului este permanent și ireversibil. Glaucomul este a doua cauză de orbire la nivel mondial. În România se estimează că există mai mult de 150.000 de cazuri de glaucom.
Clasificare
Diagnosticarea este foarte importanta pentru prevenirea si evitarea orbirii. Chiar daca nu ai simptome, dar prezinti un risc ridicat de a te imbolnavi cu o asemenea boala este bine sa faci controale periodice la medicul oftalmolog.
Riscul de glaucom creste cu cat inaintezi in varsta, persoanele de peste 60 de ani au un risc mare de a avea aceasta afectiune, precum si cele care au in familie antecedente. De asemenea, persoanele care au diabet au un risc mai mare de a avea glaucom.
Glaucom: tipuri
- Cronic – se instalează treptat, asimptomatic
- Acut – se instalează brusc datorită creșterii intraoculare
- Glaucom primitiv cu unghi deschis – forma cea mai frecventă (peste 90% din cazuri). In acest tip de glaucom, nervul optic este afectat putin cate putin si vederea se pierde treptat. Unii oameni sunt afectati mai putin, altii mai mult si cateodata pierderea vederii are loc atunci cand te astepti mai putin.
- Glaucom primitiv cu unghi închis. Este forma cea mai putin raspandita. Acest tip de glaucom se manifesta prin faptul ca irisul (partea colorata a ochiului) si cristalinul blocheaza miscarea umoarii apoase in interiorul camerelor ochiului. Aceasta poate cauza pierderea brusca a vederii insotita de durere si inrosire a ochiului.
- Congenital.Este o forma rara de glaucom care apare la copiii nou-nascuti dar si unii copii sau adulti pot avea uneori forme diferite ale acesteti boli.
- Infantil– apare la vârsta de 3-4 ani
- Juvenil– apare după vârsta de 10 ani
- Secundar– care apare în urma unei cauze identificabile: glaucom pigmentar, glaucom exfoliativ, glaucom neurovascular, glaucom traumatic
Cauze
Afectarea nervului optic este adesea cauzata de presiunea intraoculara si aceasta se intampla datorita acumularii sau drenarii ineficiente a umorii apoase in interiorul ochiului. In unele cazuri, tensiunea intraoculara nu este de vina pentru apartia glaucomului si in acest caz, cauza nu este descoperita.
De asemenea poti avea aceasta afectiune dupa un accident ocular, dupa o operatie la ochi sau in urma unei tumori. In unele cazuri, corticosteroizii, medicamente utilizate in tratarea diverselor boli, pot fi responsabili de aparitia glaucomului.
Simptomele glaucomului
- Glaucomul cu unghi deschis singurul simptom pe care il poti observa este pierderea vederii si s-ar putea sa nu-ti dai seama de acest lucru decat atunci cand problema a devenit destul de serioasa
- Glaucomul cu unghi inchis simptomele in acest caz sunt blande: vedere incetosata care nu dureaza mult timp. Simptomele severe ale acestui tip de glaucom cu unghi inchis cuprind: episoade dese de vedere incetosata, ochi rosii, dureri in si in jurul ochilor, senzatii de rau la stomac si stari de voma
- Glaucomul congenital: simptomele in acest caz sunt umezeala a ochilor si sensibilitate la lumina, buftalmie (cresterea ochiului)
Cum se diagnosticheaza glaucomul
In cadrul clinicii LASER VISION MED exista metode eficiente de diagnosticare la timp pentru glaucom, cu conditia ca fiecare persoana care are peste 40 de ani sa vina la control oftalmologic o data pe an si sa efectueze investigatii ca: masurarea presiunii intraoculare, examinarea fundului de ochi, examen al campului vizual, pahimetrie, etc.
Investigatiile necesare pentru diagnosticarea si urmarirea evolutiei GLAUCOMULUI sunt: TIO (masurarea tensiunii intraoculare), CV (examen de camp vizual computerizat), tomografie de nerv optic, pahimetrie (masurarea grosimii corneene), fotografierea papilei nervului optic.
Tratamentul glaucomului
Afectiunea de glaucom se trateaza de obicei cu picaturile in ochi si in acest caz este recomandat sa se utilizezi aceaste coliruri la ore regulate, astfel incat sa-si poate face efectul asa cum trebuie.
La adulti, tratamentul nu poate recupera vederea odata pierduta, dar ii poate ajuta ca starea vederii sa nu se inrautateasca. Scopul tratamentului este acela de a stopa distrugerea nervului optic prin scaderea tensiunii intraoculare. Este de retinut faptul ca glaucomul se poate agrava fara ca pacientul sa-si dea seama, de aceea este foarte importanta administrarea zilnica a tratamentului. Pacientul glaucomatos trebuie luat in evidenta si de catre medicul de familie.
Acesta trebuie sa stie cand sa trimita un pacient de urgenta la oftalmolog, avand in vedere ca, de exemplu in atacul de glaucom, pe langa simptomele oculare (vedere incetosata ce poate scadea rapid, halouri colorate in jurul surselor de lumina, dureri oculare si perioculare) apar si simptome generale ce pot domina tabloul (greturi, varsaturi, adinamie, bradicardie, extremitati reci), facand astfel mai greu diagnosticul diferential.
Operatia de glaucom
In cazul in care tratamenul medicamentos sau laser nu dau rezultate cu privire la scaderea presiunii intraoculare este nevoie de operatie. In urma operatiei se asteapta scaderea presiunii intraoculare, exista totusi posibilitatea sa fie nevoie si dupa operatie de tratament medicamentos.