fbpx Skip to content

Generalitati in retinopatia diabetica

Diabetul zaharat este una din cele mai raspandite afectiuni endocrine si la fiecare zece ani, morbiditatea de diabet zaharat creste cu aproximativ 100%. Afectarea ochilor la bolnavii de diabet zaharat este una din cauzele principale de orbire la populatia tarilor dezvoltate ale lumii. Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, printre cei, care sufera de diabet zaharat, anual se inregistreaza mai mult de 15 milioane de orbi.

Frica pierderii vederii ii urmareste toata viata pe acesti bolnavi. Si nu rareori acest lucru se intampla – lumina se stinge pentru totdeauna. Medicii raman nedumeriti: s-a produs dezlipirea de retina sau au pierit celulele nervoase din cauza edemului indelungat a regiunii centrale a retinei, nu se mai poate face nimic, ochii trebuiau tratati mai devreme.

Printre complicatiile diabetului zaharat se numara si cele oftalmologice, precum anomalii ale corneei, glaucom, cataracta si neuropatii. Dintre acestea, cea mai intalnita si cea mai frecventa cauza de orbire este retinopatia diabetica.

Orice persoana cu diabet risca sa dezvolte retinopatia diabetică. În stadiile incipiente, nu sunt deloc sau sunt putine simptome vizuale. Fără depistare precoce şi tratament, retinopatia diabetica poate afecta permanent retina. Dacă această afectiune nu este depistata devreme, poate produce simptome care afectează vederea. Acestea includ incetosarea uşoară a vederii de aproape sau la distanţă, flocoane şi chiar pierderea bruscă a vederii. Daca este lasata netratata, poate provoca pierderea severa a vederii, şi chiar orbire.

Chirurgii oftalmologi nu pot repara daunele cauzate de retinopatia diabetică, dar, daca este depistata la timp, metodele moderne de tratament pot ajuta la încetinirea progresului bolii, şi chiar la prevenirea pierderii vederii. Este extrem de important pentru pacienţii cu diabet zaharat să fie examinati în mod regulat (o data la 6 luni), chiar dacă nu au observat încă nici un simptom.

Dacă un pacient prezintă orice schimbare semnificativă a vederii, ar trebui să se adreseze imediat medicului lor pentru o consultatie, chiar dacă au avut un examen recent intrucat retinopatia diabetica poate sa fi instalat deja.

Cum apare retinopatia diabetica si care sunt complicatiile acesteia?

Afectarea membranei retiniene a ochiului – retinopatia diabetica – este cea mai serioasa si frecventa complicatie a diabetului. Practic, aceasta boala il poate afecta pe fiecare bolnav, indiferent de tipul diabetului si tratamentul efectuat. O mare importanta o are si durata imbolnavirii de diabet. La aparitia retinopatiei diabetice contribuie nivelul inalt de colesterol si zahar in sange, hipertensiunea arteriala, obezitatea, afectarea rinichilor si, de asemenea, sarcina si nasterea.

In cazul diabetului in organism sunt afectate toate vasele sanguine, insa in primul rand, capilarele mici. Anume cu afectarea capilarelor , incep modificarile retinei ochiului la astfel de bolnavi.

Unele vase se oblitereaza, altele, pentru a compensa munca acestora, se dilata, in unele locuri apar bombari ale peretelui capilarului, asa numitele microanevrisme, se deregleaza permeabilitatea peretelui vascular, prin care in tesutul retinei se infiltreaza plasma si apare edemul retinei; in cazul existentei indelungate a acesteia celulele nervoase se comprima si pier; patrund complexe albuminoase, lipidice, locul de aglomerare  pe retina, care se numesc exudate.

In unele cazuri, peretii subtiati ai capilarelor se rup si in retina apar mici hemoragii. Cel mai periculos este faptul, ca retinopatia diabetica poate sa nu se manifeste o perioada indelungata de timp: cand aceste procese nu afecteaza partea centrala a retinei (macula), vederea nu are de suferit si bolnavul nu simte, ca in ochiul sau au avut loc unele modificari, si nu se adreseaza la medic.

Totusi, modificarile patologice nu se opresc aici. Dupa capilare sunt afectate vasele mari, in special, venele. Numarul si dimensiunea focarelor exudative si hemoragiilor cresc. Acuitatea vederii incepe sa se diminueze. Aceasta etapa in retinopatia diabetica (pana la aparitia vaselor patologice nou formate si modificarilor cicatriceale) se numeste neproliferativa.

Cu timpul, vascularizatia proasta a retinei se inrautateste si mai mult, in zonele de ischemie (saturarea insuficienta a retinei cu oxigen) incep sa creasca vasele sanguine nou formate si țesut cicatriceal (proliferativ). Aceste proliferate cresc pe suprafata retinei si in adancul corpului vitros, extind si zbarcesc retina, provocand dezlipirea acesteia, intre cutele retinei se formeaza aderente grosolane.

Obliterarea nervului optic cu tesut proliferativ provoaca deteriorarea fibrelor acestuia. Vederea treptat, insa necontenit se inrautateste, accentuand retinopatia diabetica. Totusi, aceste vase noi „incorecte” sunt nedesavarsite: acestea sunt foarte fragile si in orice moment se pot rupe, ceea ce poate conduce la hemoftalmus extins si pierderea brusca a vederii. In mod traditional, in aceste cazuri medicul prescrie preparate vaso-fortifiante si rezolutive.

Vederea se poate restabili pe seama resorbtiei partiale a sangelui, insa fundamentul pentru noi hemoragii si edeme ale retinei – vasele patologice – ramane.

Retinopatia diabetica este insotita de modificari patologice ale corpului vitros, care este continutul intern al ochiului si umple cea mai mare parte a acestuia. In corpul vitros se acumuleaza astfel de produse ale schimbului de substante (metaboliti), ca acidul lactic si ureea, ce conduce la modificarea structurii si functiei acestuia. Cu timpul, modificarile din corpul vitros se amplifica, provocand intensificarea cresterii vaselor nou formate si tesutului proliferativ.

Hemoragiile periodice, care apar in corpul vitros din vasele fragile noi formate, contribuie la evolutia bolii. Cu parere de rau, experienta demonstreaza, ca chiar si cel mai activ tratament terapeutic nu conduce la resorbtia completa a sangelui din corpul vitros. In cavitatea orbitala, sangele acumulat se descompune si amplifica dereglarile metabolice, apar noi cauze pentru dezvoltarea vaselor nou formate.

Din cauza cresterii tesutului cicatriceal, retina continua sa se dezlipeasca si sa se zbarceasca, ceea ce in mod inevitabil conduce la cecitate ireversibila. Acest stadiu in retinopatia diabetica este denumit proliferativ. Procesul poate fi oprit doar pe cale chirurgicala.

Ce fel de investigatii diagnostice sunt necesare pentru stabilirea tacticii de tratament?

In cadrul Clinicii de Oftalmologie Laser Vison Med puteti beneficia de toate investigatiile necesare ale ochiului, efectuate cu ajutorul aparaturii moderne de inalta precizie.

Diagnosticul afectiunilor ochiului in cazul diabetului, necesita urmatoarele investigatii principale:

  • determinarea acuitatii vizuale
  • masurarea presiunii intraoculare
  • examinarea campului vizual
  • examinearea fundului de ochi
  • examinarea cu ultrasunet: ecografie oculara
  • tomografie in coerenta optica

Rezultatele investigatiilor enumerate vor da posibilitate medicului sa va recomande tratamentul necesar in retinopatia diabetica diagnosticata.

Tratamentul pentru retinopatia diabetica

Ca tratament conservativ se utilizeaza diferite preparate medicamentoase, care contribuie la fortificarea peretilor vaselor, la resorbtia hemoragiilor, depunerilor lipidice si albuminoase pe retina, care imbunatatesc schimbul de substante si vascularizarea ochiului. Totusi, dupa cum arata experienta, nenumaratele preparate medicamentoase nu pot opri evolutia bolii si trebuie utilizate doar ca metode auxiliare.

Una din metodele de tratament pentru retinopatia diabetica este coagularea retinei cu laser (in cadrul clinicii noastre puteti beneficia de cel mai performant laserul fotocoagulator Pure Point –Alcon, S.U.A). Aceasta se efectueaza in cateva sedinte, cu pauze de la 3 la 7 zile.

Actiunii laserului sunt supuse zonele cu ischemie, neovascularizare si edem al retinei: se distrug vasele nou formate cu permeabilitatea crescuta a peretelui, se „inchid” zonele, in care nu functioneaza capilarele si se acumuleaza substante nocive (toxice). In caz de necesitate, se efectueaza serii repetate de tratament, de acea este foarte importanta monitorizarea permanenta.

La stadiile timpurii ale bolii, lasercoagularea, efectuata la momentul oportun, este destul de eficienta, insa de multe ori, aceasta previne catastrofa doar pentru un timp: retinopatia continua sa evolueze, deoarece ramane terenul pentru aceasta – diabetul zaharat – si dupa cateva serii de terapie cu laser si terapie rezolutiva pentru bolnav devine evidenta iminenta nenorocirii. In astfel de cazuri, este oportuna efectuarea tratamentului chirurgical.

Tratamentul chirurgical al bolnavilor de diabet necesita o abordare speciala, deoarece vindecarea tesuturilor are loc mult mai rau si mai incet din cauza dereglarilor tuturor tipurilor de metabolism. De asemenea, este important de a lua in considerare particularitatile afectiunii in ansamblu si de nu a trata vreo oarecare manifestare a diabetului.

Optiunile de tratament depind de mai mulţi factori, inclusiv tipul de retinopatiei diabetică, cât de severă (avansată) este, şi modul în care pacientul poate avea raspuns la tratamentele anterioare.

Optiunile de tratament pentru retinopatia avansată (retinopatie diabetică proliferativă ) – în cele mai multe cazuri, pacientul va necesita intervenţie chirurgicală imediată.

  1. Fotocoagularea maculara poate opri sau încetini, fie scurgerea de sânge fie de lichid în ochi. Pacienţii vor avea, de obicei, o vedere neclara pentru 24 ore după procedura. Dacă vedeţi mici pete în câmpul vizual pentru câteva săptămâni, acest lucru este normal. Cei care au avut vedere înceţoşată cauzata de umflarea maculei , înainte de o intervenţie chirurgicală nu pot recupera vederea
  2. Panfotocoagulare – Această procedură este, de asemenea, efectuată in cadrul clinicii LASER VISION MED , puncte cu laser sunt aplicate în zonele de la nivelul retinei departe de macula, determinand vasele anormale de sânge să se micşoreze şi cicatrizeze. Cei mai mulţi pacienţi necesită două sau trei sedinte. Indivizii pot avea vedere neclara pentru 24 de ore după procedura. S-ar putea produce o pierdere a vederii de noapte sau a vederii periferice.
  3. Vitrectomie (chirurgia vitrosului) – implică eliminarea corpului vitros (gel) din interiorul globului ocular. Chirurgul înlocuieşte acest gel întunecat cu un lichid limpede sau gaz. Gaz sau lichid care va fi în cele din urmă absorbit de către organism, care va crea vitros nou capabil să înlocuiască ceea ce a fost eliminat.Orice sânge în corpul vitros, precum şi tesutul cicatrizat care pot trage de retină este eliminat. Această procedură se face într-un spital, iar pacientul primeşte fie un anestezic general sau local.

Chirurgul face o mica incizie în ochi înainte de a scoate corpul vitros, care există în fata retinei (unde sângele se adună). Precum şi să înlăture orice cicatrice de la nivelul retinei, retina poate fi consolidata în poziţie cu cleme mici.

Majoritatea pacienţilor vor avea vedere neclara pentru câteva săptămâni după operaţie. În unele cazuri poate dura mai multe luni înainte de reîntoarcerea vedereii normale.

Chirurgia nu este un leac pentru retinopatia diabetica, acesta poate opri progresia sau încetini. Diabetul este o boala cronica (pe termen lung) ce duce catre deteriorarea retinei si pierderea vederii. Pacienţii trebuie sa se prezinte la examenele programate lor medicul oftalmolog.